Czy makaron z serem to kulinarny obciach?

Makaron z serem wielu osobom kojarzy się ze znienawidzoną potrawą z dzieciństwa, którą faszerowała nas mama, gdy nie miała innego pomysłu na szybki obiad. Danie to zresztą zazwyczaj serwowane jest dzieciom, ponieważ w wielu polskich domach podaje się je w wersji deserowej, czyli z cukrem i cynamonem. Mężowie natomiast zazwyczaj kręcą na nie nosem, ponieważ dla wielu z nich obiad bez zawartości mięsa, to nie obiad. Można jednak nawet z tak prostej rzeczy, jak makaron z serem wyczarować prawdziwe kulinarne perełki. Jak to zrobić? Podpowiadamy!

Punkt widzenia zależy od… punktu odcedzenia

Przepis na makaron z serem w klasycznej odsłonie jest dziecinnie prosty i najogólniej mówiąc, polega na ugotowaniu makaronu oraz dodaniu sera. W praktyce, trzeba jednak uważać, by nie popełnić kardynalnych błędów. Przede wszystkim, nie przegotować makaronu. Mokra, śliska breja nigdy bowiem nie wygląda apetycznie, nawet, jeśli przykryjemy ją kołderką sera najlepszego gatunku. Makaron najlepiej smakuje aldente, czyli wtedy, gdy jest zbyt miękki.

Jak urozmaicić makaron z serem

To proste danie daje ogromne pole do popisu, jeżeli chodzi o kulinarne eksperymenty. Możemy szafować samym makaronem (muszelki zastąpione kokardkami już inaczej smakują!), ale również rodzajami dobieranych serów, czy dodatkami. Makaron z serem jest wielowymiarowy, możemy bowiem stworzyć z niego potrawę na słodko, na ostro, czy po prostu naprawdę wykwintną ucztę dla zmysłów. Przekonaj się na: https://recipe4appetite.pl/przepisy/makaron/makaron-z-serem.