Gastronomia to branża usługowa, w której poza tradycyjnymi wielorazowymi naczyniami z porcelany, szkła, ceramiki czy stali, używa się często produktów jednorazowych. Jednorazowe mogą być zarówno naczynia gastronomiczne, sztućce, jak i opakowania gastronomiczne. Zaletą tego typu wyposażenia jest to, że w pewnych sytuacjach jest ono o wiele bardziej praktyczne.
Przede wszystkim zastosowanie jednorazowych opakowań i naczyń pozwala nie martwić się o potrzebę mycia, a także możliwość stłuczenia, zagubienia czy kradzieży. Dlatego właśnie jednorazowe opakowania świetnie sprawdzają się na imprezach plenerowych, otwartych, jak festyny, koncerty, pikniki itp. Opakowania i naczynia jednorazowe dla gastronomii są szczególnie popularne w cateringu. Służą zarówno do serwowania posiłków, jak i ich transportu. W wielu przypadkach, w ramach cateringu, dania są są dostarczane bowiem w postaci gotowych poporcjowanych posiłków. Ponadto, opakowania i naczynia jednorazowe są niezbędne w lokalach gastronomicznych serwujących posiłki na wynos. Nadają się zatem do barów, restauracji i wszelkich innych punktów gastronomicznych. Opakowania i naczynia jednorazowe dla gastronomii nadają się zarówno do transportowania i serwowania posiłków zimnych, jak i gorących. Producenci są w stanie odpowiednio spersonalizować oferowane opakowania i naczynia jednorazowe, zgodnie z potrzebami klienta, np. poprzez umieszczenie logo, nazwy firmy czy wykonania w kolorystyce zgodnej z identyfikacją wizualną zamawiającego. Możliwe jest też wykonanie w kształcie i funkcjonalności pod konkretne potrzeby zleceniodawcy.
Źródło: https://www.opakowaniaok.pl/